WERKEN OP HOOGTE
Op safari heb je oog voor alles. Omdat het er thuis niet is, of omdat je er bedrijfsblind voor bent geworden. Survivalgids Jan Snijder neemt je mee op Safety Safari en werpt een frisse blik achter poorten en hekken.
Ik ploeg mezelf bijna dagelijks door zompige bouwplaatsen en worstel me wekelijks door duistere industriehallen. Ik doe het graag want het houdt me fit en het is dankbaar werk. Er valt namelijk altijd veel te winnen voor de veiligheid en de gezondheid. En dat met doorgaans kleine aanpassingen.
Maar door kantoortuinen tijgeren doe ik minder. En toch is ook daar veel gezondheidswinst te behalen. Kantoorwerkers zijn namelijk meer dan ooit aan hun stoel gekluisterd. En dat blijkt heel ongezond.
Het zit niet mee
Kantoorwerk werd altijd al overwegend zittend uitgevoerd. En dat werd als veel gezonder gezien dan het tot etalage-, kassa- en slagersbenen leidende staand werken. Maar dat is niet meer zo. Zitten is topsport geworden. Vroeger liep je nog wel eens naar de printer, haalde je een envelop en liep je naar de postkamer. Tegenwoordig is bijna al het kantoorwerk te doen met een computer en een stoel. Er staat nog net geen espresso-apparaat op het bureau en een Dixie ernaast. De gemiddelde kantoormens zit elf uur op een dag… Rekent u even mee: laten we zeggen dat de kantoormens van de acht werkuren er zes uur aan het werkbeeldscherm zit. Dan rijdt de kantoormens van en naar werk in de auto, laten we zeggen (inclusief files): twee uur per werkdag. Om bij te komen van al die vermoeienissen ploft de kantoormens op de bank om uit te rusten, onderwijl voor weer een beeldscherm de doordraaiende wereld of Netflix bekijkend: gemiddeld drie uur. Totaal zo’n elf uur kortom.
Zitten is topsport en Nederland zit daarin aan de top. Van alle Europeanen zitten wij Nederlanders het langst: ruim 30% van ons zit meer dan 7.5 uur per dag. Op ons zitvlees gevolgd door de Denen en de Tjechen met zo’n 25%. Onderaan de lijst bungelen de slechtste zitters met om en nabij de 10%: Spanje, Portugal en Ierland.
Het nieuwe roken
TNO heeft becijferd dat mensen die meer dan acht uur per dag zitten een kwart meer kans hebben eerder te sterven dan mensen die minder dan vier uur zitten per dag. Langzitters (Nederlanders) hebben 100% meer kans op diabetes type II en 150% meer kans op hart- en vaatziekten dan kortzitters (Spanjaarden).
Dat zitten het nieuwe roken genoemd wordt, daar zit dus wel wat in.
Zitvrees
Hoe is die zit-epidemie te lijf te gaan? Door staand kantoorwerk te doen bijvoorbeeld. Het gebruik van zit-sta bureaus vermindert de zittijd tot twee uur per werkdag, zo becijferden onderzoekers.
Bij mijn volgende bezoek aan een kantoortuin neem ik daarom maar eens wat hoge bureaus mee in mijn bouwbusje. Ik ga dan ook direct veiligheidsschoenen en helmen uitdelen. Want werken op hoogte moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat de gezond staande kantoormens getroffen wordt door vallende lasten zoals scharen, pennen of nietmachines.
Jan Snijder, survivalgids - veiligheidskundige – arbeidshygiënist