DE HOOGGLANS-WERKER

Op safari heb je oog voor alles. Omdat het er thuis niet is, of omdat je er bedrijfsblind voor bent geworden. Survivalgidsen Jan en Jos nemen je mee op Safety Safari en werpen frisse blikken achter poorten en hekken. 

foto+column+safety+safari+december.jpg

Schilderen op een laddertje, je ziet het nog af en toe. Wij gaan als survivalgidsen al best een tijdje mee en daarom vinden we dat een ontzettend nostalgisch beeld. Om niet te zeggen: ouderwets. Het is net of je naar een zwart wit Tarzanfilm kijkt. Ken je die nog? De hoofdpersoon slingerend aan een liaan van de ene naar de andere glibberige boomtak. De jeugdige kijkertjes hielden hun adem in bij zoveel bravour en behendigheid. 

Maar eigenlijk moet je het niet willen, slingeren aan een liaan. Het is niet goed voor je gemoedsrust noch voor je levensduur. En wat je nog minder moet willen: schilderen op een laddertje. Dat is helemaal vragen om problemen. Er is namelijk zeer beperkte bewegingsruimte: de kwastende Tarzan kan maar een beetje naar links en naar rechts. Niet teveel want dan gaat de ladder kantelen en zwiept de schilder mee. Er gebeuren dan ook veel ongevallen met ladders. 

Daarnaast is werken op een ladder vermoeiend voor het lijf. De arm-, been- en rugspieren worden continu aangespannen om balans te houden. Kortom: wij vinden een ladder geen werkplek.

Wikken en wegenWe fietsten laatst druk discussiërend over de Brexit over paden en lanen toen we plots ons mond hielden. We zagen een schilder aan het werk op een manier die wij niet zo vaak zien. Niet op een ladder, niet op een steiger, maar op een hoogwerker. Er gebeuren zoals gezegd veel ongelukken met ladders maar onderschat ook de steiger niet. Vooral de verrijdbare steiger. Dat begint al met het tangramgepuzzel om ‘m kloppend en compleet in elkaar te zetten. Steigers zakken dus nogal eens door hun hoeven. De keuze voor een ander hulpmiddel begrijpen we wel. Maar ook de hoogwerker is niet heilig, er gebeuren veel vervelende ongelukken mee. 

Dus wat is het veiligste hulpmiddel om op hoogte te schilderen: een steiger of een hoogwerker? 

En wat is goedkoper? Het op- en afbouwen van een steiger kost veel tijd en gedoe. Een hoogwerker hoef je alleen maar te starten en je kunt aan de slag (tenminste als het geen dieselapparaat is anders mag het binnenkort natuurlijk niet meer…). Maar een hoogwerker heb je meestal niet zomaar in je schuur staan en dus moet er één gehuurd worden. Dat kost ook weer het een en ander.

Zo staan we daar naast onze fietsen te staren, te denken, te wikken en te wegen, terwijl we de moderne Tarzan aan het werk zien in zijn bakkie op hoogte.

Lekker bakkie
We besluiten om de man zelf maar eens te vragen naar zijn in- en uitzichten. Blijkt het een Engelsman die veel tevredener is met zijn werkplek dan met de Brexit. Nou is daar niet veel voor nodig maar toch: “Ik bereik elk hoekje, ik kan er met aandacht en concentratie bij. Ik kan zelfs af en toe zittend werken!” We hebben in tijden niet zulke positieve Britse geluiden gehoord, maar het belangrijkste voordeel moest nog komen: “Ik heb de hele dag verse koffie bij de hand.” Hij wijst ons in zijn bakkie op een koffiezetapparaat. Wij zijn verkocht: een veilige, gezonde en relaxte werkplek en dan ook nog met een bakkie troost van hoge kwaliteit. Dat noemen wij nou hoogglanswerk.

Jan Snijder, survivalgids - veiligheidskundige – arbeidshygiënist
Jos Bus, survivalgids – communicator

Jos Bus